Bespiegelingen van een raadslid (Raad van oktober 2015)

Een complex antwoord op een simpele vraag

Als u nu denkt dat iedere raadsvergadering opnieuw een hele lange en complexe aangelegenheid is, dat heeft u het mis.

Bijvoorbeeld onze raadsvergadering van 29 oktober jl. duurde maar drie kwartier. Dat werd veroorzaakt door het feit dat we slechts 3 hamerpunten op de agenda hadden staan (De marktverordening, het beleidsplan bruggen en beschoeiingen en de Najaarsnota 2015). Onderwerpen die niet spontaan heel veel stof doen opwaaien. 

Betekent dat dan ook dat er niets van belang voorbij komt? Nee, want het kan ook zo maar zijn dat er een vraag gesteld wordt die misschien voor veel burgers relevant kan zijn.  Zo spraken we over het verminderen van het aantal beschikbare poliklinieken binnen het Spaarne Ziekenhuis in Heemstede. Veel poliklinieken verdwijnen, alleen urologie, kinderdiabetes, bekkenbodem  en orthopedie blijven in Heemstede.

Direct wordt je er dan als raad mee geconfronteerd, dat je over een aantal dingen wel gaat, maar ook over een aantal –relevante!- dingen niet. Zo gaan wij niet over de ziekenhuiszorg, dat regelen de ziekenhuizen zelf. We gaan ook, helaas, niet over busverbindingen. Zo is er een uitstekende busverbinding met het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, maar om het Spaarne in Haarlem te bereiken heb je minimaal twee bussen nodig. Als veel niet-mobiele patiënten hiermee geconfronteerd worden zou het zo maar kunnen dat het beroep op WMO-vervoer daardoor gaat stijgen, en de kosten dus uiteraard ook. En ja, daar is de gemeente dan ineens wel weer voor verantwoordelijk.

 Zo kun je dus als gemeente plotsklaps op kosten gejaagd worden door beslissingen die door anderen voor jou genomen worden, kostenbesparing voor de een kan dan zo maar een kostenstijging voor de ander betekenen.  De overheid als waterbed denkt u nu misschien, en inderdaad, dat heeft u niet mis. 

Met liberale groet, Joan Brouwers