Liberaal Café, Sligting, Overveen, vrijdag 18 september 2015



Twee belangrijke punten die voorliggen zijn de herontwikkeling van Oldenhove en de vaststelling van de uitgangspunten voor sociale woningbouw. Oldenhove is het voormalige bejaardentehuis aan de Dompvloedslaan in Overveen, pal tegenover het gemeentehuis. Het werd gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw en is thans eigendom van de zorginstelling Sint Jacob. Tot vorig jaar woonden hier ouderen, maar Sint Jacob heeft hen overgeplaatst naar andere locaties, omdat zij van plan is het gebouw af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Deze past niet in het bestemmingsplan en daarom is instemming van de gemeente nodig. VVD Bloemendaal heeft er bij de wethouder destijds op aangedrongen om zorg in Overveen te behouden. Toch is onze fractie niet blij met de huidige plannen. Hoewel de voorgestelde nieuwbouw lager is dan het huidige gebouw neemt in het voorstel het volume aanzienlijk toe. Daardoor verdwijnt veel groen om het gebouw, zowel aan de kant van de vijver als aan de straatkant. Bovendien wil Sint Jacob in de nieuwbouw uitsluitend grootschalige zorg aan (zwaar) dementerende ouderen bieden. Het wordt een gesloten inrichting voor 115 patiënten. Wij hechten eraan dat Overveen beschikt over zorgplaatsen voor dementerende ouderen, zodat die in de buurt kunnen blijven wonen als zij noodgedwongen uit huis moeten. Maar wij vinden dat Sint Jacob moet aantonen dat hiernaar in Overveen inderdaad zoveel vraag bestaat en ook dat deze alleen op zo'n grote schaal rendabel kan worden aangeboden. Tot slot willen wij graag de bestaande huisartsenpraktijk in Oldenhove behouden.

Een ander agendapunt betreft sociale woningbouw. Ongeveer 17% van de woningen in onze gemeente is eigendom van een woningbouwvereniging en wordt in beginsel verhuurd als sociale huurwoning aan gezinnen met een inkomen onder de 35 duizend euro. Doordat gezinnen vaak niet verhuizen als hun inkomen stijgt, is dat echter vaak niet de praktijk. Bovendien hebben sociale huurwoningen soms een aanzienlijke WOZ-waarde, tot meer dan 400 duizend euro. VVD Bloemendaal streeft ernaar dat ook binnen de gemeente Bloemendaal betaalbare woningen zijn. Wij zijn echter tegen het mechanisme van sociale woningbouw, omdat dit een opeenstapeling is van ondoorzichtige subsidies en bevoegdheden. Ook vinden wij het niet voor de hand liggen om sociale huurwoningen te bouwen op dure grond, zoals in Bloemendaal. Met hetzelfde geld kunnen in andere gemeenten, waar de grond goedkoper is, veel meer gezinnen worden gehuisvest. Dat is in de praktijk dan ook wat woningbouwverenigingen doen.


Wij moeten helaas concluderen dat de voorgestelde verordening niet altijd goed aansluit bij ons coalitieakkoord en ons verkiezingsprogramma. Zo zien wij graag expliciet opgenomen dat een projectontwikkelaar de verplichting eenderde sociale huurwoningen te bouwen, eventueel mag afkopen en dat de gemeente grondaankoop en bouwkosten niet langer moet subsidiëren. In de voorgestelde verordening wordt gesproken over een 'reservefonds' voor sociale woningbouw. Dit wekt de suggestie dat de gemeente een aanzienlijk bedrag heeft gespaard, maar dat is helaas niet het geval. Het betreft slechts een boekhoudkundige naam voor geld dat er niet is. Tot slot vinden wij de verordening onduidelijkheid geschreven. Onvoldoende duidelijk is dat de verordening verlangt dat sociale woningbouw is bedoeld voor 'bijzondere groepen'. Overigens bepaalt de nieuwe woningwet nu juist dat woningbouwverenigingen die 'bijzonder groepen' niet langer mogen bedienen.

Uiteraard vertellen wij u aanstaande vrijdag graag meer en wij zijn daarbij benieuwd naar uw mening. Café Sligting is gevestigd in Overveen, Zijlweg 18. Ook niet-leden zijn van harte welkom.


Hartelijke groet,

Martijn Bolkestein
fractievoorzitter VVD Bloemendaal