Heemstede en de vluchtelingen: Creatieve oplossingen graag!

De VVD is van mening dat het asielbeleid afgestemd moet worden binnen Europa en door het Rijk ingezet moet worden. Wij verwachten dat ons kabinet met structureel houdbaar en menselijk werkbaar beleid komt.  Toch heeft het rijk bij alle gemeenten in Nederland de vraag over opvang neergelegd. Heemstede zal hier haar verplichtingen moeten nakomen.

 

Daarbij ziet de VVD een grote rol weggelegd voor creatieve initiatieven die oplossingsgericht zijn. Zowel van inwoners als van de gemeente zelf. Eén ervan is ons recente voorstel naar de burgemeester en de raad toe om over samenwerking na te denken waarbij we met zgn. zustergemeenten uit krimpende gebieden samen werken aan opvang.

 

Immers, Heemstede is volgebouwd, we hebben een aanhoudend tekort aan sociale woningen, ook als zijn we bijna door de wachtlijst heen, en we hebben geen geschikte ruimten. Echter, gemeenten in krimpgebieden kampen zelf met grote problemen. Hun inwonertal krimpt, de scholen sluiten, winkels verdwijnen en sociale woningen worden gesloopt.

 

We weten ook dat gemeenten elders met ruimte en dringende behoefte aan inwoners bereid zijn opvang te faciliteren. Zouden we kunnen komen tot een oplossing waarbij Heemstede met het verplichte budget en de ambtelijke kennis en initiatieven van inwoners tot een samenwerking komt om vluchtelingen op te vangen? Met middelen en ambtelijke ondersteuning kunnen wij veel voor elkaar betekenen.

 

Komende week horen we of de regionale bestuurders brood zien in dit idee, wij vinden het in ieder geval een interessante denkrichting.

 

Eveline Stam

Fractievoorzitter VVD Heemstede