brief aan Haarlems Dagblad: VVD Bloemendaal is tegen bouwen in het groen

Originele en complete tekst van de brief van bestuur en fractie van VVD Bloemendaal van 13 december 2012 aan het Haarlems Dagblad

-vooralsnog is onduidelijk of en wanneer deze brief zal worden geplaatst-


VVD BLOEMENDAAL IS TEGEN BOUWEN IN HET GROEN

VVD Bloemendaal betreurt het dat in de recente berichtgeving over de ‘kwestie Elswoutshoek’ een drietal zaken door elkaar wordt gehaald: (i) het afwijzen door de gemeente Bloemendaal van een aanvraag voor nieuwbouw op dit landgoed; (ii) de wijze waarop de gemeente deze aanvraag heeft behandeld; (iii) een gesprek dat onze fractievoorzitter de heer Peter Boeijink had met de eigenaren de heren Slewe, bedoeld om zich te oriënteren op de situatie ter plekke en zo het wederzijdse begrip te vergroten, maar met averechts effect.

 

Vanuit de fractie

Kern van de zaak is de volgende. De gebroeders Slewe, elk met een gezin, hebben in 2009 het landgoed Elswoutshoek gekocht met daarop een villa van circa 2.000 m3, twee arbeiderswoningen en enkele andere opstallen. Het landgoed is een rijksmonument en ligt in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), buiten de woonkern van Overveen, direct naast het landgoed Elswout. Eén van de gezinnen wil een tweede hoofdhuis bouwen midden op het landgoed. Het plan daartoe combineren zij met het voornemen om het landgoed goed te onderhouden en enkele voorzieningen te treffen als een ijsvogelwand, een paddenpoel en een ooievaarsnest. Dit zijn beslist sympathieke voornemens.

Het College van de Gemeente Bloemendaal heeft het verzoek voor het treffen van deze voorzieningen enige tijd geleden behandeld – wegens de status van rijksmonument vergt dit overigens een grondige afweging – en merendeels goedgekeurd. Het College heeft de bouwaanvraag echter afgekeurd, omdat deze strijdig is met het bestemmingsplan en er geen maatschappelijk belang is om een nieuw huis midden in het natuurgebied te laten verrijzen, daar waar het weiland overgaat in de duinrand. Binnen een straal van enkele kilometers zijn er voldoende mogelijkheden om een huis te betrekken of te bouwen. Het voornemen dat het landgoed goed wordt onderhouden en wordt verrijkt met enkele voorzieningen is lovenswaardig, maar daardoor ontstaat geen recht op een bouwkavel in een natuurgebied, terwijl daar een ruim hoofdhuis aanwezig is.

Dit is ook het standpunt van de VVD-fractie in de Bloemendaalse gemeenteraad en zij voegt daar nog een belangrijke overweging aan toe: als het voornemen van de familie Slewe wordt gecompenseerd met het recht op een bouwkavel dan voorziet de VVD dat andere landgoedeigenaren deze zelfde ‘sympathieke’ voorzieningen zullen willen treffen om in ruil daarvoor hun landgoederen te kunnen verkavelen en bebouwen. De VVD stelt echter dat het onderhouden van het privébezit een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid is van iedereen.

De gebroeders Slewe wisten ten tijde van de aankoop van hun landgoed dat er geen rechten waren op de bouw van een extra hoofdhuis en sturen hier nu toch op aan. De twee arbeiderswoningen zijn inmiddels verlaten en lijken volgens recente TV-beelden verwaarloosd te worden. Deze maand buigt de gemeenteraad zich weer over de bouwplannen, waarbij tot nu toe de PvdA het duidelijkst de familie Slewe steunt, terwijl D66 en VVD kiezen voor het principe niet te bouwen in de natuur. De andere partijen lijken nog op zoek naar hun standpunt.

 

Vanuit het bestuur

In november 2010 heeft onze fractievoorzitter, Peter Boeijink, net als andere gemeenteraadsleden voor hem, een gesprek gevoerd met de eigenaren van Elswoutshoek en zich ter plaatse ge-oriënteerd op de mogelijkheden om het landgoed op te knappen. Tijdens het gesprek bleken de eigenaren een interesse te delen met onze fractievoorzitter, die zich zakelijk onder meer bezighoudt met het opwekken van stroom uit resthout in Oostenrijk. Zo spraken de heren, behalve over de plannen voor Elswoutshoek, ook samen enthousiast over het gebruik van boshout. Toen later de gemeente afwijzend besloot op de vergunningsaanvraag van de gebroeders Slewe, is dit gesprek alsnog aan onze fractievoorzitter verweten. Vervolgens heeft de gemeenteraad uitgebreid onderzoek gedaan naar het verloop van dit gesprek en heeft de door haar ingestelde Onderzoekscommissie Integriteit in maart  geconcludeerd dat de heer Boeijink een “schijn van belangenverstrengeling” had gewekt door zich tijdens het bezoek van 3 november 2010 zowel te laten informeren ter voorbereiding op zijn politieke standpuntbepaling alsook daarbij zijn expertise en zakelijke mogelijkheden ter sprake heeft gebracht.  Onze fractievoorzitter heeft zich hiervoor verontschuldigd. 

Zowel VVD Bloemendaal als de unanieme gemeenteraad konden hiermee destijds genoegen nemen. Let wel: onze fractievoorzitter is één van 19 gemeenteraadsleden en beslist niet over bouwaanvragen. Ook is niet onze fractievoorzitter, maar de heer Arie Goote woordvoerder op dit dossier. Het bestuur van VVD Bloemendaal twijfelt niet aan de integriteit van onze fractievoorzitter en staat ook achter diens besluit om zich pas verder over dit dossier uit te laten als de behandeling ervan in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden.

Afgelopen zaterdag wekte de NOS in haar televisie-uitzendingen de suggestie dat er sprake zou zijn van veel ernstigere onregelmatigheden bij de vergunningsaanvraag voor Elswoutshoek. Hiervan is echter in het geheel geen sprake. Het wekken, maar niet onderbouwen, van dergelijke suggesties dreigt nu in de weg te staan van een inhoudelijke discussie. Wij betreuren de wijze waarop Peter Boeijink verwijten wordt gemaakt en vinden die geheel onterecht zeer persoonlijk. Indien vergunningaanvragers een dispuut hebben met de gemeente dan kunnen zij zich wenden tot de gemeente en kan het dispuut eventueel in de gemeenteraad worden besproken. Desgewenst zijn er vervolgens voldoende bezwaar- en beroepsmogelijkheden waarvan men gebruik kan maken.

VVD Bloemendaal had en heeft een duidelijke mening over de bouwaanvraag voor Elswoutshoek en die luidt geheel conform haar verkiezingsprogramma: het is wenselijk dat een prachtig landgoed als Elswoutshoek wordt opgeknapt, maar onwenselijk dat het landgoed verder wordt bebouwd.

 

Namens bestuur en gemeenteraadsfractie VVD Bloemendaal,

Marlène Jans-van Wieringen en Arie Goote


lees hier ons reglement voor reacties