VVD stemt voor goede, snelle en voordelige oplossing van het gymzaalprobleem

VVD durft een project dat al 7 jaar stil ligt los te trekken door opnieuw te wegen en te wikken, een goede adequate, passende oplossing te kiezen: gebruik van de nieuwe sporthal net over de gemeentegrens. Daarmee wordt bovendien één miljoen euro bespaart. In de raad van 24 januari 2013 stelden Burgemeester en Wethouders, na 7 jaar vruchteloos discussiëren, voor om een gymzaal voor de Hartenlust-school te bouwen op het “Landje van van Riessen”.

Alternatief zou een verbouwing van de “Noord-Holland Hal” zijn. De VVD prefereert deze Noord-Holland Hal om moeizame procedures te voorkomen, om snel zekerheid te hebben en omdat deze oplossing financieel het voordeligst is. Bouwen op “het landje” zal door te volgen ruimtelijke procedures (bestemmingsplan, bouwvergunning) lang duren en misschien niet lukken. Overgang naar de hal is snel te realiseren en er is al te lang gepraat. De verbouwing van de hal tot een volwaardige voorziening kost €500.000,-. Nieuwbouw kost €900.000,- en maakt dat de verkoopopbrengst van “het landje”, ongeveer €600.000, niet gerealiseerd wordt. Dit betekent een direct voordeel voor het plan met de Noord-Holland Hal van €1.000.000,-. De VVD meent dat ieder miljoen er één is.

De Hartenlust-school maakt voor “lichamelijke oefening” van april tot oktober gebruik van het sportveld aan de Donkere Laan. Er hoeft dus slechts vijf tot zes maanden per jaar gebruik te worden gemaakt van de sporthal en de rest van de tijd zou deze grotendeels leeg staan. De Noord-Holland Hal kan gehuurd worden voor 15 jaar met een verlengingsmogelijkheid. Als na 15 jaar de leerlingenaantallen teruglopen (hetgeen volgens sommige prognoses het geval zal zijn) kan daar op ingespeeld worden. In de hal krijgt de school de beschikking over 500 m2 oppervlakte en dat is 60% meer dan het minimaal vereiste. De af te leggen afstand tussen school en hal is 900 meter. Dit mag voor fietsende en scooterrijdende middelbare scholieren geen bezwaar zijn, zeker niet als zij erop uit zijn om te sporten.

Frans Schuring
fractielid VVD Bloemendaal