Vervolg Haringbuys

De gemeenteraad sprak gister, in navolging van de raadscommissie Grondgebied vorige week, over het bestemmingsplan Haringbuys. Wellicht herinnert u zich de uitgangspunten van de VVD: zo weinig mogelijk bebouwing, budgettair neutraal, maximaal groen en eerlijk voor de omwonenden. Wij kunnen nu melden dat voor deze uitgangspunten een meerheid in de raad is gevonden.

De consensus binnen een meerheid van de commissie en de gemeenteraad is dat op het Haringbuysterrein 20 kavels zullen worden uitgegeven, met een oppervlakte van 300 tot 900 vierkante meter. Alle alternatieve plannen voor flats, of zelfs het bouwen van een groot, alternatief gemeentehuis op deze plaats, gaan daarmee van tafel. Het Haringbuysterrein zal een typisch Aerdenhoutse uitstraling krijgen, met veel groen, en niet die van het naastgelegen Vogelpark in Heemstede (zie foto).

Het water dat het Haringbuysterrein scheidt van de achtertuinen van de Rijnegomlaan en de Klapheklaan zal ongeveer tien meter worden verlegd richting de Zandvoorterweg. De achtertuinen zullen daardoor fors in oppervlakte kunnen toenemen en dit zal bijdragen aan meerwaarde voor de bewoners. Uiteraard zullen de bewoners voor deze tuinuitbreidingen moeten betalen. In eerste instantie bood de gemeente de grond aan de individuele bewoners aan  tegen een getaxeerde prijs minus een korting ter compensatie voor de veranderde bestemming van hun achterburen. Volgens de bewoners viel deze berekening zeer hoog uit. De VVD-fractie heeft vervolgens gezocht naar een oplossing waarin de belangen van de gemeente én de bewoners samen konden komen zonder dat er “handjeklap” wordt gedaan.

De VVD-fractie heeft toen een voorstel gedaan voor een tuinverkoop waaraan iedereen meedoet. Zo'n collectieve koop, waaraan alle bewoners zich committeren, zou een lagere prijs mogelijk kunnen maken. Onze wethouder heeft daarop toegezegd dat hij openstaat voor een dergelijk passend, collectief bod. Dit is gunstig voor iedereen: de gemeente krijgt geen zig-zag-sloot en bovendien een duidelijke opbrengst en een efficiënte afhandeling. De bewoners krijgen hun tuinuitbreiding tegen een goede prijs, waarmee een oude wens wordt ingewilligd. Een eerste inschatting is dat de ter vergadering aanwezige bewoners overwegend positief stonden tegenover deze oplossing. Hun is nu gevraagd onderling te overleggen en de gemeente een collectief voorstel te doen dat deze aankoop verder uitwerkt.

 

Peter Boeijink
fractievoorzitter VVD Bloemendaal

Nota bene! Onderstaande foto is van het naastgelegen "Vogelpark" in Heemstede. Het Haringbuysterrein zal hier niet op gaan lijken.