Hekken en heggen

Recentelijk heeft de VVD fractie, bijgevallen door de andere partijen, aan de wethouder gevraagd om met een diepgaander onderzoek te komen naar de verschillende facetten van de aanscherping rondom de hoogte van hekken aan de straatzijde van percelen. U kan hier het persbericht van mei 2013 lezen op de website van de gemeente Bloemendaal, met als titel ”Lagere erfafscheidingen moeten open karakter Bloemendaal terugbrengen.” Dat heeft heel wat reacties uitgelokt in de pers en bovendien heeft de VVD fractie ook persoonlijk vele opmerkingen gekregen naar aanleiding van dit bericht.

Wat is er aan de hand? De oude regel, die maximaal 1 meter hoge hekken (d.w.z. van hout, ijzer, steen, gaas, e.d. gemaakte, gebouwde hekken) toestaat aan de straatkant van een tuin is aangescherpt. Het gaat dus om de erfafscheiding van uw tuin met de openbare weg, en niet om de erfafscheiding met uw buren. Er kan  alleen nog een ontheffing worden verkregen indien de persoonlijke veiligheid van iemand in het geding is. Wel mogen bewoners een groene heg hebben die hoger is dan 1 meter. Traditioneel heeft Bloemendaal een open karakter dat zicht gaf op de fraaie huizen en de natuur eromheen. De beleving vanaf de openbare weg, die ook het gevoel van sociale veiligheid bevordert, hoort daarbij. Door geen bouwwerken te hebben hoger dan 1 meter aan de openbare weg, wil de gemeente bevorderen dat het open karakter van Bloemendaal behouden blijft.

Maar de wereld is veranderd. Het is hier niet meer zo rustig als in de jaren ‘30, er is veel verkeer bijgekomen, er zijn veel meer mensen komen wonen, er zijn drukkere winkelstraten gekomen in de kernen en in sommige buurten vinden allerlei maatschappelijke en sportieve evenementen plaats. Dus er zijn goede redenen waarom mensen toch een hoger hek nodig hebben. Als VVD vinden wij dus dat er meer nuance bij dit beleid op zijn plaats is. Wij begrijpen dat mensen ook omwille van hun privacy behoefte kunnen hebben om hun tuin af te schermen van de openbare weg en dat een 1 meter hoog hek dan niet altijd voldoende is. Bovendien moet er ook een eigen, vrije keuze blijven hoe men zijn perceel wil afschermen. We willen ook de verscheidenheid aan afrasteringen behouden.

De nieuwe, scherpere, regels zitten verwerkt in alle nieuwe bestemmingsplannen, en ook in dat van Overveen dat binnenkort wordt vastgesteld. We hebben ervoor gekozen om nu niet meteen alle bestemmingsplannen weer aan te passen, maar we hebben de wethouder gevraagd het beleid aan een diepergaand onderzoek te onderwerpen en daarin alle facetten mee te wegen, en te komen met een advies aan de raad hoe we voortaan met deze problematiek moeten omgaan. Daarbij zijn we met de wethouder eens dat het goed is dat er een discussie op gang komt over het afschermen van tuinen, en dat mensen aan het denken worden gezet of het ook anders kan, dus bv geen lange hoge heg over de breedte van het perceel, maar alleen een heg op de plek waar dat noodzakelijk is.

Uiteindelijk willen wij de keuze voor de soort en mate van afscheiding bij de mensen laten, en laten afhangen van de precieze situering van een tuin. Het begrip privacy staat bij ons dus voorop. Tegelijkertijd, hebben we de wethouder verzocht om het handhaven tijdelijk stop te zetten, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

Albertine Zoetmulder-Sanders
gemeenteraadslid VVD

creatieve 'oplossingen' elders in Nederland (niet in Bloemendaal)