College gaat dienstverlening afvalinzameling aanpakken

20 Juni jongstleden heeft de VVD het evaluatierapport over de dienstverlening van het college en de uitvoerder Meerlanden naar de prullenbak verwezen en  het college gevraagd de dienstverlening zo snel mogelijk te herstellen.

Het college heeft dit gisteravond tijdens de raad voorgesteld en de VVD heeft via een breed gedragen motie daartoe opgedragen. Kortweg komt het erop neer dat zodra het technisch is geregeld de vuilniscontainers weer direct aan de straatkant mogen worden neergezet: dus geen gezeul meer met containers stoep-af, over de straat steken, 20 meter naar links of rechts, weer stoep-op, en dan als laatste netjes in het gelid zetten. Tevens gaat na de zomer het plastic ophalen gekoppeld worden aan het ophalen van het grijsafval, zodat er geen kans meer is dat het plastic-afval het hele weekend op straat komt te liggen.

De veranderingen zullen worden gecommuniceerd met een 'huis-aan-huis'-uitleg. Er was in de gemeenteraad enige discussie tussen de VVD en Groen Links over wanneer je deze aanpassingen uitvoert nu de vakantieperiode start. Het VVD standpunt hierin is dat als 'er gedwaald wordt' de overheid zo snel mogelijk terug moet naar de basis en dit niet moet voort laten slommeren. Tevens vinden wij dat het argument 'de vakantieperiode' in het jaar 2013 niet meer gelijk is aan het begrip uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De maanden juli en augustus zijn normale maanden, waarin normaal wordt gewerkt (wellicht wordt een 2-3 weken vakantieperiode genoten). Huisvuil moet worden afgevoerd en er kan prima worden gecommuniceerd met de inwoners.

Na de zomer gaat de gemeente de dienstverlening bespreken: wat willen we precies, wat kost het, en wat betekent het voor de bewoners? Ook het gezichtspunt van de oudere, zelfstandige bewoner komt daarbij aan bod. Als  VVD zullen we hierbij ook kritisch oordelen over de diensten en prestaties van uitvoerder Meerlanden. Onsinziens zijn de inwoners van deze gemeente de klant en voert de uitvoerder tegen de juiste kosten de gewenste dienstverlening uit, en niet andersom.

Peter Boeijink
fractievoorzitter