Vondelpark

'Laten we vijftig damherten loslaten in het Vondelpark' 
BLOEMENDAAL - Dinsdag 17 januari sprak de commissie grondgebied van de Bloemendaalse raad over het damhertwerende hekwerk tussen Panneland en Bentveld, waarvoor een vergunningsaanvraag in behandeling is. Daar is een 'verklaring van geen bedenkingen' voor nodig. De raad zal op 26 januari met enkele kanttekeningen waarschijnlijk wel positief beslissen. Maar in de commissie eergisteren liepen de emoties hoog op.

door Ruud Vader

De teneur in de commissie was dat hekwerken lapmiddelen zijn en dat als ze er perse moeten komen, dan zoveel mogelijk uit het zicht. Peter Boeijink (fractievoorzitter VVD) verwoordde een breed gedeelde mening: "Een hek is lelijk en met z'n allen weten we dat het niet werkt.

Het echte probleem is dat er in de AWD niet aan beheer wordt gedaan (lees afschot, -red.) en dat komt vooral door de kinderachtige opstelling van de Amsterdamse raad. Voor die raad zijn alle incidenten die wij hier hebben een ver van mijn bedshow. Eigenlijk moeten we ze
maar eens confronteren met onze ervaringen op dat gebied. Laten we om te beginnen eens vijftig damherten loslaten in het Vondelpark, dan zullen ze daar snel meer begrip voor
krijgen." Het voorstel van Boeijink was niet geagendeerd en er werd dus ook geen besluit over genomen. Maar het zette wel de sfeer voor de op handen zijnde ontheffing die de provincie gaat geven voor afschot van herten buiten de AWD. Daar komt deze krant nog uitgebreid op terug.

Het Weekblad Kennemerland-Zuid van 19 januari 2012