Openbaar onderwijs in Zuid Kennemerland verspilt 585.000,- euro

Vijf gemeenten in Zuid Kennemerland werken, wat betreft het openbaar onderwijs, samen in de stichting Stopoz die namens de gemeenten negen scholen bestuurt. Vier van deze scholen staan in de gemeente Bloemendaal.

Stopoz maakte gebruik van de diensten van een bedrijfsburo en was daar ontevreden over. Het contract werd opgezegd en een nieuw buro werd in de arm genomen. Het opzeggen gebeurde niet volgens de voorwaarden in de samenwerkingsovereenkomst. Stopoz kwam als gevolg daarvan noodgedwongen een afkoopsom van € 340.000,- overeen hetgeen opliep tot € 585.000,- door juridische advieskosten van € 130.000,- en andere bijkomende kosten.

Stopoz zal dit enorme bedrag niet zonder aantasting van de onderwijsvoorzieningen kunnen opbrengen. Een voorstel tot begrotingswijziging door de betrokken gemeenteraden is te verwachten.

De VVD-Bloemendaal  zal zich hierbij zeer critisch opstellen en wenst duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheden van directie en bestuur van Stopoz en de onderwijsinspectie. Ook de politieke verantwoordelijkheid van de wethouder van onderwijs en het door hem uitgeoefende toezicht zijn aanleiding tot vragen.

Frans Schuring
gemeenteraadslid voor de VVD