Voorlopig Ontwerp (VO) en Krediet voor Definitief Ontwerp (DO) Verbouwing Gemeentehuis

In de decembervergadering van de Gemeenteraad is ingestemd met het verlenen van een 
€ 400.000 krediet voor het Definitief Ontwerp (DO) voor de verbouwing van het Gemeentehuis. De fracties van VVD, CDA, D66 en GL stemden voor, met 4 stemmen tegen (2 PvdA, 1LB en 1 CDA). De definitieve “go – no go” beslissing voor de verbouwing valt later in 2012, als het ontwerp volledig klaar is incl. de specificaties voor de aanbesteding en volledig inzicht bestaat voor de financiering. De VVD heeft waardering voor de creativiteit van de architect. Het ontwerp voorziet in het uitgraven van de “kelder”, die nu een volwaardig souterrain wordt voor de publieksfuncties, met een “vide” naar boven voor daglicht.

De Burgerzaal blijft behouden en krijgt bovenop rondom een vierde bouwlaag voor kantoorfuncties. Op deze wijze kunnen alle ambtenaren die nu werkzaam zijn op de Brouwerskolk en het voormalige gemeentehuis van Bennebroek in het vergrote pand in Overveen werkzaam zijn. De werf en milieustraat achter het kantoorpand op de Brouwerskolk blijft wel behouden. In het verbouwde gemeentehuis komt een Raadszaal (op een nieuwe plaats) en ook een wat kleinere Trouwzaal. Voor grote trouwerijen kan de Raadszaal of Burgerzaal gebruikt worden.

In het nieuwe Gemeentehuis zullen nu alle gemeentelijke functies gecentraliseerd worden, terwijl
voor Bennebroek een loket behouden moet blijven voor de publiekszaken (dat is in een unaniem aangenomen motie van de VVD vastgelegd). Er zal volgens het “nieuwe werken” gewerkt worden met flexibele werkplekken. Voor ongeveer 150 ambtenaren zijn zo’n 105 werkplekken beschikbaar. De werkruimtes zijn bescheiden, ook voor B&W en de directie. Volgens de richtlijnen van het “Bouwbesluit” zal ook de verwarming en de luchtbehandeling aan de eisen van de tijd aangepast worden. Alles bij elkaar beslaat dat een fors deel van het budget, maar dat is onontkoombaar. Er komt geen airconditioning, de ramen kunnen gewoon open. We zijn ervan overtuigd dat het geheel niet overdreven luxueus is, maar gewoon een aanpassing aan de moderne tijd.

De VVD heeft met de CDA een motie aangenomen dat het totale budget niet hoger dan € 10,5
mln. mag zijn, incl. de kosten van de verhuizing, tijdelijke behuizing en inrichting. B&W, met de
architect, menen dat met scherp inkopen en een goed onderhandelde aanbesteding dit mogelijk is. De definitieve beslissing valt later dit jaar, als we meer weten over het complete ontwerp en vooral de mogelijke opbrengst van de verkoop van het gemeentehuis Bennebroek en Brouwerskolk. De bedoeling is dat de totale kosten daaruit gefinancierd kunnen worden plus wat al eerder voor de verbouwing gereserveerd is.

Voor diegenen die menen dat de gemeente hier maar met geld over de balk smijt het volgende: er moet sowieso groot onderhoud gepleegd worden aan de drie panden die de gemeente bezit. Dat vergt ook vele miljoenen. Het gemeentelijk apparaat wil zelf graag dat deze verbouwing tot stand komt. Er is een forse efficiency winst, in het beter samenwerken, kortere communicatielijnen, reductie elektra en gas verbruik, minder schoonmaakkosten, en reductie bodediensten. Niets doen is geen optie, en het behoud van het Brouwerskolk kantoor leidt slechts tot een reductie van de verbouwingskosten in Overveen. Maar de panden aan de Brouwerskolk zijn zelf aan een uitgebreide en kostbare verbouwing toe. En zo zouden we ook de verkoopopbrengst missen van de Brouwerskolkkantoor dat nodig is voor de verbouwing in Overveen.