Ouderenzorg Overveen in gevaar

De VVD Bloemendaal staat ervoor dat zorgcentrum Oldenhove blijft bestaan, want dat is in het geding.
 In een brief aan de raad geeft de directie van het zorgcentrum Oldenhove aan dat als er voor januari 2014 geen overeenstemming wordt bereikt, zij de locatie Overveen gaan verkopen en aldaar gaan stoppen met het uitoefenen van de zorgfunctie. Dat is het slechts denkbare scenario: geen ouderenzorg meer in Overveen!

De VVD is niet bereid wegens een technische discussie een zorgfunctie kwijt te raken in Overveen. Al 7 jaar wordt door de directie van Oldenhove en de gemeente Bloemendaal gesproken over de vervanging van de huidige bouw. Het huidige gebouw is sterk verouderd en moet sowieso worden gerenoveerd. Bovendien is de zorgvraag door de herziening van het stelsel veranderd en dat vraagt om een ander soort voorziening en bouw. Het plan dat nu voorligt, behelst een nieuw gebouw, dat zal bestaan uit twee delen om het minder massaal over te laten komen. Een deel met het zorgcentrum, met moderne kamers en een gebouw ernaast met seniorenwoningen, waar de toekomstige kopers zelf kunnen bepalen of ze zorg en hoeveel zorg ze inkopen. Op de begane grond komt een ruimte voor maatschappelijke dienstverlening met daarin oa een HOED-voorziening.

De omvang van het bouwplan moet passen op de huidige plek. Daar is al lang over gesproken en daar is op zich overeenstemming over. Echter, 
om ook nog een deel  'sociale woningbouw' te realiseren, moet er meer worden gebouwd en wordt het nieuwe gebouw hoger, een torenflat. Ook is het niet financieel rond te krijgen om in het deel van de seniorenwoningen zeer diverse woningen met grote verschillen aan bouwkosten te realiseren.

Het zorgcentrum gedeelte bevat straks 45 moderne kamers en is beschikbaar voor iedereen in de buurt. En de ruimte voor de HOED is ook een voorziening voor iedereen in Overveen. Als VVD vinden we dat daarmee prima wordt voldaan aan het huidige beleidsuitgangspunt dat er gestreefd moet worden naar wonen voor iedere inkomensklasse, iedereen kan er immers de nodige zorg vinden. Wat ons betreft wordt daarmee dus voldaan aan de eis van een percentage sociale woningbouw op deze plek. Bovendien is het gemeentelijk beleid ten aanzien van sociale woningbouw niet zo rigide, en is er ruimte om per locatie te zoeken naar de beste oplossing. Zo is nog in 2012 in Vogelenzang een 30-tal sociale woningen gerealiseerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van het oude aantal, een aantal bovendien dat ver boven de verplichting aldaar lag. Daar hebben wij destijds van harte mee ingestemd, want het paste daar ook prima. Overigens kost sociale woningbouw de gemeente standaard 22.000 euro per woning als bijdrage aan de woningbouwvereniging. In Vogelenzang heeft de gemeente 800.000 euro meebetaald! De VVD vindt dat er alleen een bijdrage van de gemeente kan komen als de grond van de gemeente is en er een hogere grondwaarde geldt dan waarmee in Den Haag wordt gerekend. In het project Oldenhove is dat niet zo.

De oproep van CDA en Liberaal Bloemendaal om "om de tafel te gaan zitten" is sympathiek, maar je kan niet na 7 jaar verwachten dat de eigenaren van Oldenhove maar blijven praten. Als VVD zullen we nastreven dat Oldenhove behouden blijft voor Overveen. Wij zijn daar bezorgd over.

Peter Boeijink, fractievoorzitter
Albertine Zoetmulder, fractielid

klik hier voor Google Streetview