Uitslag voor VVD Bloemendaal niet goed

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag hebben 2951 inwoners op de VVD gestemd in Bloemendaal, een aandeel van ruim 25%. Dit is 8% minder dan in 2008. We zullen van de 7 (eigen) zetels er 5 overhouden maar blijven wel de grootste fractie in de raad van Bloemendaal. Onze collega's van LB (+2), D66 (+1) en GL (+2) hebben gewonnen, de PvdA (-1), CDA (-2) hebben verloren. De VVD feliciteert LB, D66 en GL met hun verkiezingsoverwinning! Een lichtpuntje is dat het gezamenlijke "liberale smaldeel" van LB, D66 en VVD in de gemeente lijkt te groeien.

Een eerste analyse lijkt er op te wijzen dat wij voor onze kiezers onze positie met betrekking tot "de Duinpolderweg" onvoldoende duidelijk hebben kunnen neerzetten. Dit heeft ons waarschijnlijk in Bennebroek en Vogelenzang veel verlies van VVD-stemmers opgeleverd. Maar we weten ook dat afgelopen jaren de vernieuwing van het gemeentehuis waarschijnlijk ook geen stemmen heeft opgeleverd. Op de achtergrond heeft het provinciale en landelijke sentiment ons vervolgens ook niet geholpen. In de omliggende gemeenten (Hillegom, Zandvoort, Heemstede) heeft de VVD zelfs zodanig verlies geleden dat ze niet meer de grootste partij zijn.

Het campagneteam met de top 10 van de kieslijst (en zelfs kandidaten uit de verdere lijst) heeft hard gestreden voor elke stem. Daarbij zijn nieuwe wegen ingeslagen zoals deur-aan-deur canvassen, gebruik van Facebook en een "pop-up store" in Bloemendaal. Verschillende kandidaten zijn daarbij "over hun schaduw gesprongen". Een positief resultaat komt ook uit de aandacht voor vrouwelijke kandidaten: Fabiènne, Albertine en Alexandra hebben veel kiezers meegekregen. In mijn herinnering heeft de VVD nog nooit zo'n uitgebreide campagne gevoerd als afgelopen maand.

Als grootste partij in Bloemendaal kunnen we niet tevreden zijn met deze afloop. De nieuwe fractie zal met nadruk moeten werken aan een duidelijke positionering waarbij het lokale en liberale belang van de kiezer voorop moet staan. Het team bestaat uit een mix van ervaren (Wim, Albertine en ikzelf) en nieuwe (Fabiènne en Martijn) raadsleden, die met hun capaciteiten beslist een verschil kunnen maken. Als grootste partij in Bloemendaal zullen we zo spoedig mogelijk een eerste inventarisatieronde doen met de andere partijen om de uitslag te duiden.

Wij danken iedereen voor de inzet voor de verkiezingen en het vertrouwen dat we gekregen hebben van de 2951 stemmers.

Peter Boeijink
Lijsttrekker VVD Bloemendaal 2014