Oude college afgelost, nieuw college beëdigd

Op dinsdag 27 mei kwam de raad bijeen met als doel om het jaar 2013 af te sluiten door goedkeuring te geven aan het jaarverslag en jaarrekening van 2013. De verdediging daarvan werd gedaan door het college dat de afgelopen 5 jaar onze Gemeente heeft bestuurd.  Volledig dualistisch werd er een uitstekende discussie gevoerd over de vraag waaraan het overschot van 2,2 miljoen euro zou moeten worden besteed. De opstelling van de VVD was dat het een zeer positief en verheugend resultaat is, maar voortkomt uit éénmalige meevallers en dus de reserve voor éénmalige tegenvallers moet aanvullen. Het structurele resultaat (de uitgaven die voortkomen uit verplichtingen langer dan 1 jaar en daar tegenover de inkomsten van de gemeente die elk jaar terugkomen) van 2013 is namelijk, conform de uitgangspunten, zeer dicht bij nul: dus geen winst of verlies. Zo hoort het ook: een Gemeente moet als uitgangspunt hebben niet meer inkomsten (OZB) te verwerven dan aan uitgaven is beraamd.  Uiteindelijk is besloten het jaarverslag en jaarrekening goed te keuren.

Annemiek Schep, de wethouder van D66 verantwoordelijk voor verkeer en buitenruimte in de afgelopen 5 jaar, had daarvoor al haar “vaarwel speech” gehouden en waaraan ze refereerde aan de mooie plannen die zijn voorbereid voor de buitenruimte, o.a. de komende herinrichting van de Brederodelaan. Dit werd beloond met een applaus van de raadsleden.  Op 24 juni neemt zij, evenals wethouder Ton Bruggeman van het CDA, afscheid als wethouder.

Na dit “oude werk” was het de beurt aan de nieuwe coalitie van D66, GL en de VVD om het coalitieprogramma toe te lichten aan de raad. De onderhandelaars namen plaats op de plek van de wethouders en de oppositie nam de kans om haar interpretatie van het coalitieakkoord te verwoorden. Na deze eerste verkenning, die natuurlijk komende jaren per beleidsterrein en voorstel uitgebreid zullen worden besproken, werden de wethouders beëdigd.

Onze wethouder Tames Kokke zal zich in deze raadsperiode richten op de financiën, de gemeentelijke organisatie, gemeentehuisbouw, sport en de winkelstraten. Marjolein de Rooij (GL) heeft als takenpakket ruimtelijke ordening, verkeer en buitenruimte gekregen, en Jur Botter (D66) is verantwoordelijk voor onderwijs, welzijn en de nieuwe zorgtaken.  De burgemeester richt zich op zijn wettelijke taken maar ook op de “integrale handhaving” van alle afspraken, waarover in het coalitieakkoord specifiek afspraken zijn gemaakt.

 

 

Peter Boeijink

Fractievoorzitter