De Vondelschool kiest eigen leerlingenraad

Op donderdag 6 november werden 12 leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Vondelschool door hun klasgenoten gekozen tot hun vertegenwoordiger in de leerlingenraad. In september vonden deze verkiezingen reeds plaats op de Tijo van Eeghenschool in Aerdenhout. Nu dus ook op de Vondelschool. Burgemeester Nederveen was aanwezig in de bomvolle aula van de Vondelschool om de leerlingenraad officieel te installeren. Nadat de leerlingen hun belofte hadden afgelegd, en Juf Marianne van groep 7 deze belofte ook had uitgesproken, was de leerlingenraad een feit. Een enorm applaus volgde.

Aan de leerlingenraad ging een flinke voorbereiding vooraf. Samen met collega-raadsleden André Burger (CDA) en Conny van Stralen (D66) mocht ik de leerlingen een kijkje geven in de gemeentepolitiek, en hun uitleggen dat de gemeenteraad en een leerlingenraad veel overeenkomsten vertonen. Belangrijk was dat leerlingen hun eigen standpunten zouden opstellen, daar een verkiezingsposter van zouden maken en zichzelf zouden presenteren aan de rest van de klas. Alle inspanningen leverden uiteindelijk maar liefst 48 (!) kandidaten op. De zes groepen konden uiteindelijk via de officiële stemprocedure hun stem uitbrengen op één meisje en één jongen uit hun klas.

De leerlingen van de leerlingenraad gaan zich voor een breed scala aan onderwerpen inzetten: van een scorebord op het voetbalveld tot aan dieren in de klas, meer lessen in drama, langer pauze, meer buitenspelen en schonere toiletten. Opvallend was de wens voor kunstgras op het speelterrein. Want die stoeptegels, dat is maar niks. En wie moest dat volgens de leerlingen gaan betalen? Juist ja, GroenLinks.


Fabiènne Hendricks
raadslid VVD Bloemendaal