De gemeente moet het zelforganiserend vermogen versterken

VVD Bloemendaal heeft afgelopen gemeenteraadsvergadering aangedrongen op meer aandacht voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Kortom, voor het Sociaal Domein, waar de gemeente vanaf 1 januari een veel grotere verantwoordelijkheid krijgt. De aanpak van de gemeente Bloemendaal kan volgens ons beter en liberaler.

De aanpak kan volgens ons verbeteren als de gemeente explicieter doelen stelt, aangeeft welk beleid die doelen gaat bereiken en hoe we straks weten dat dat beleid effect heeft. Dit conform het recente Rekenkameradvies. Er mag wat ons betreft nu geen onduidelijkheid bestaan wat de gemeente vanaf 1 januari precies gaat doen en er mag later geen onzekerheid bestaan of iedereen die hulp krijgt die hij/zij nodig heeft. Hiertoe hebben wij afgelopen raadsvergadering een motie ingediend, met de titel 'zorg moet meetbaar zijn'. De motie is met algehele stemmen aangenomen.

Daarnaast is de VVD van mening dat het huidige beleidskader nog weinig aandacht besteedt aan de transformatiefase en daarmee het structureel verlagen van kosten, en structureel verhogen van de kwaliteit van dienstverlening. Om dit goed te kunnen gaan doen wil de VVD dat de gemeente het 'zelforganiserend vermogen' van mensen gaat versterken en benutten. Dat vereist van de gemeente dat in het beleid aandacht besteden aan:

  1. het ondersteunen van klanten bij het formuleren van hun hulpvraag, 
  2. vergroten van de keuzevrijheid en het vervullen van een makel/schakelrol richting aanbieders van zorg,
  3. het goed vinger aan de pols houden over het verloop van de hulpverlening.

Wij hebben dit verwoord in een tweede motie, met als titel 'versterken zelforganiserend vermogen'. Deze motie is met ruime meerderheid aangenomen, met alleen de stemmen van GroenLinks tegen.

Fabiènne Hendricks
gemeenteraadslid VVD Bloemendaal