ÉÉN TELEFOONNUMMER VOOR ALLE VRAGEN OVER JEUGD, ZORG EN WERK

De VVD heeft voorgesteld dat de gemeente één telefoonnummer krijgt voor alle vragen over jeugd, zorg en werk. Dit loket heeft de functie om (persoonlijk) contact te houden met bewoners en met zorgbehoevenden. De motie van VVD samen met PvdA en D66 kreeg brede steun in de gemeenteraadsvergadering van 29 januari 2015.

Het inrichten van één centraal loket, een zogenaamde klantcontactfunctie, klinkt wat technisch. Maar het is eigenlijk een vrij simpel idee. U bent bewoner in Bloemendaal, u heeft zorg nodig. En ja, u heeft inderdaad wel eens een keer een folder ontvangen van de gemeente, of een brief. Maar u vraagt zich af of de decentralisaties ook leiden tot veranderingen in uw persoonlijke situatie. Bij welke zorgaanbieders u terecht zou kunnen en welke stappen u daartoe kunt zetten. Of u wilt graag overstappen naar een andere zorgaanbieder, maar weet eigenlijk niet hoe dat in zijn werk gaat. Of u heeft zorg ontvangen, maar bent niet tevreden en overweegt een klacht in te dienen.

Bij wie kunt u eigenlijk terecht met uw vragen?

Een flink aantal instanties en zorginstellingen organiseren allemaal een deel van de informatievoorziening, en sturen allemaal hun eigen folder. Ze hebben hun eigen website, hun eigen telefoonnummer, hun eigen informatie. In deze wir-war van informatie is het niet voor iedereen gemakkelijk om zijn weg te vinden.

De VVD-fractie denkt daarom dat een één-loket functie, één telefoonnummer waar bewoners in Bloemendaal met hun vragen terecht kunnen, broodnodig is. Bewoners hoeven zich dan niet op voorhand af te vragen welke websites of folders ze gaan raadplegen, maar kunnen contact opnemen nemen met de gemeente, die vervolgens verder helpt.

Bovendien denken wij dat het goed is als de gemeente zicht houdt op deze telefoontjes. Dit geeft beter inzicht in waar mensen behoefte aan hebben en wat er fout gaat. Op deze manier wordt de gemeente uiteindelijk ook in staat gesteld om de kwaliteit van de zorg (snel) te verbeteren.

In de raadsvergadering van 29 januari 2015 zegde wethouder Jur Botter toe vóór 1 maart a.s. te komen met een plan voor de inrichting van deze loketfunctie.

Achtergrond decentralisaties sociaal domein

Vanaf 1 januari 2015 zijn drie nieuwe wetten van kracht: de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), Jeugdwet en Participatiewet. Hierdoor zijn veel nieuwe taken bij de gemeente Bloemendaal neergelegd. De overheveling van taken van het Rijk naar de gemeente wordt geduid met de term “decentralisaties in het sociaal domein”. De gemeenten Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede werken hiervoor samen.