Interview met Eveline Stam, voorzitter van de Gemeenteraadsfractie VVD Heemstede

Interview met Eveline Stam, voorzitter van de Gemeenteraadsfractie VVD Heemstede. 26 augustus 2014, door Ems Post.


Hoe gaat het met je?

Het gaat met mij prima. Dank je! Maar ongelofelijk, wat een tijd hebben we achter de rug. Terwijl we allemaal hoopten op een lome zomer en rekening hielden met de komkommertijd heeft iedereen hier in Nederland een grote klap te verwerken gekregen. De MH17 ramp en alles wat erna kwam, heeft ook mij weer flink aan het denken gezet. Ik vind dat de regering een pluim verdient voor de aanpak van dit onverwachte drama. Buitenlandse politiek is ineens weer helemaal terug. Dan besef je je dat wij hier in ons rustige Heemstede ook profiteren van onze vrijheid. Voor vrijheid en je belang daarin, wordt op alle niveaus hard gewerkt. Ook hier in Heemstede.

Hoe pak je dat aan hier in Heemstede? Jullie zijn immers flink gekrompen in maart bij de Gemeenteraadsverkiezingen!

We zijn inderdaad flink onderuitgegaan. We hebben de landelijke trend gevolgd; in veel afdelingen kreeg de VVD het te verduren. Hier in Heemstede is onze fractie bijna gehalveerd. Het was een grote klap voor alle leden en de actieve VVD afdeling hier. Maar zoals we al snel zeiden; uithuilen en dan vol weer door. Samen met HBB en het CDA hebben we toen hard gewerkt aan een coalitieakkoord voor de komende vier jaar. Vol vertrouwen hebben we samen een helder en stabiel akkoord ontwikkeld met een grote focus op het verminderen van de rol van de overheid in Heemstede maar gericht op meer participatie van alle Heemstedenaren bij het tot stand komen van beleidskeuzes. Eigenlijk ligt er een fantastisch akkoord volledig in lijn met onze liberale standpunten met voldoende rust en ruimte om de gigantische hervormingen in de zorg door te gaan voeren hier in Heemstede.

Je zit er al helemaal in merk ik, ondanks dat je pas een paar maanden voorzitter bent!

De komende jaren staan in het teken van de decentralisaties in de zorg en het welzijn. We zullen daar bovenop moeten zitten om de overgangen zo goed mogelijk te laten verlopen. Overigens, de commissie samenleving draait overuren sinds vorig jaar, en dat blijft voorlopig zo. Wij als fractieleden zetten ons in voor minder maar beter beleid dat in nauwe samenwerking met de inwoners van Heemstede tot stand komt. Daarnaast zijn er veel punten in het coalitieakkoord waar de VVD erg blij mee is. Een voorbeeld: het Heemsteeds’ groen en de groenstrategie die we voor Heemstede volhouden de komende vier jaar. Groen blijft groen en op openbare plekken waar in de afgelopen jaren kale plekken zijn ontstaan door zieke bomen gaan we herplanten. Tegelijkertijd komt  een lang gewenst VVD standpunt tot uitwerking: baas in eigen tuin; de kapvergunning gaat er eindelijk aan! We waarborgen gezichtsbepalende bomen doordat deze op een speciale bomenlijst staan. Dat is een voorbeeld van beleid op basis van creatieve oplossingen: minder regels en minder ambtenarij en vrije keuze in je eigen tuininrichting. Jouw tuin is jouw zaak, niet die van de gemeente.

En dan ben je ineens fractievoorzitter; ligt die rol je wel?

 Ik ben een echte team speler, we doen het met zijn vieren, Cees Leenders trekt Middelen, Erik Albers zet zich in voor Ruimte en Joke Brouwers doet Samenleving. En daarnaast is Pieter van de Stadt wederom onze wethouder maar nu voornamelijk op Financiën, een typische VVD post binnen het College. Samen hebben we veel fractie- en bestuurservaring Maar uiteindelijk moet er iemand fractievoorzitter zijn. Op zich was het een verrassing dat het voorzitterschap voor mij klaarlag. Zo gaan dingen, en ik ben een VVD-er met stevige liberale gedachten. Nu ik die verantwoordelijk heb, zorg ik dat we er samen een succes van gaan maken. Ik heb er ontzettend veel zin in! Ook hebben we een geheel nieuw bestuur van de VVD Heemstede. We gaan er in de komende jaren echt samen voor. Dat betekent samenwerken met de VVD-leden in Heemstede; samenwerken met de inwoners en ondernemers in Heemstede die keihard werken voor en in ons dorp. Zij rekenen op ons om hen te vertegenwoordigen. Het reces is bijna over en we gaan weer beginnen, en we willen samenspraak en ‘beginspraak’ organiseren; vanaf de eerste ideeën meedenken en meepraten. Daarom zoeken we nadrukkelijk ook naar de enthousiaste jongeren en rasliberalen die door vrijheid en democratie gedreven worden; heb je al gehoord wat we op 16 september organiseren?

Ja, wat gebeurt er op 16 september? Ik hoorde dat je alle jongeren, onze VVD achterban en iedereen uit Heemstede die graag over liberale politiek meedenkt, meepraat en meedoet in de 1ste Aanleg uitnodigt. Wat kunnen zij verwachten?

 Gratis bier! Ha ha! Nee, dat is natuurlijk niet het doel. 16 september is de derde dinsdag in september; dan is het Prinsjesdag. We houden dan VVD Café in onze huiskroeg, de 1ste Aanleg. Ik zoek jongeren in Heemstede, die net als Valentin Meinster, onze jonge en enthousiaste penningmeester in het bestuur van VVD Heemstede van zich willen laten horen voor de liberale standpunten van de VVD. Valentin had veel voorkeursstemmen, hij had maar 12 stemmen tekort om een zetel in de Raad te krijgen. Ik nodig zijn stemmers en ook alle andere VVD stemmers uit om met ons door te praten over de toekomst van de BV Heemstede, waar moet volgens jou de VVD Heemstede op gaan hameren? Waar moeten we op letten volgens jullie? Hoe gaat het met de Jeugdzorg? Wat betekent passend werk? Maar ook hoe geef ik als jongere ruimte aan mijn ondernemer ideeën en kan ik voor mijzelf beginnen hier in Heemstede? Dan zeg ik waarom denk en doe je zelf niet mee over onze liberale standpunten? De VVD Heemstede is op zoek naar enthousiaste liberalen hier in Heemstede. Dus kom langs dinsdag16 september, vanaf 20 uur in de 1ste Aanleg, we zien je graag!

Bij een interview hoort ook een persoonlijk stukje. Wil je wat over jezelf vertellen?

Eigenlijk is het niet echt belangrijk, maar vooruit. Ik ben getrouwd en heb drie zoons. Ik ben onderzoeker op het gebied van management en ondernemerschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar ben ik ook mijn proefschrift over ondernemerschap in de gezondheidszorg aan het afronden. Ik heb lokaal bestuurservaring opgedaan in  Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Salomo basisscholen. Ik ben geboren op de Veluwe (vandaar mijn liefde voor een groene omgeving) en na oa in het buitenland gewoond te hebben, woon ik nu in Heemstede. Met heel veel plezier.