Algemene Politieke Beschouwingen VVD Heemstede Begroting 2015

Voorzitter,

De VVD fractie gaat akkoord met de gepresenteerde begroting 2015. Wij onderbouwen ons akkoord met kanttekeningen aan de hand van drie thema’s.

Ik noem ze u:

            Thema 1) Kleiner en beter

            Thema 2) En nu doorbijten

            Thema 3) Kwaliteit voor kwantiteit

 

1)     Kleiner en beter. Voorzitter, de gemeentelijke organisatie Heemstede wordt steeds kleiner en doet het steeds beter. Daar is de VVD erg tevreden over en wij zien hier een aantal duidelijke oorzaken voor.

Ten eerste is daar de verantwoordelijke en vooral proactieve aanpak waarmee we noodzakelijke en drastische bezuinigingen hebben doorgevoerd. Dat hebben we bewerkstelligd zonder te hebben afgedaan aan onze sociale missie en de kwaliteit van onze gemeentelijke dienstverlening.

De VVD heeft altijd de doelstelling gehad deze verhouding op te zoeken door aan te scherpen volgens de menselijke maat. We hebben een bovengemiddeld minimabeleid, fantastische sportvoorzieningen, en, ook voor de bibliotheek komen goede plannen. Dát we meer met minder doen, ligt aan de tweede oorzaak; namelijk de kwaliteit van onze Heemsteedse interne bedrijfsvoering. Kwaliteit in uitvoering staat of valt met de kwaliteit van ambtenaren en integriteit en doelmatigheid van ons politieke bestuur. ‘Goede ambtenaren maken goede politici’ is een bekend credo.

De VVD heeft ontzag voor de zorgvuldigheid waarmee (bijvoorbeeld) de ambtenaren op het Sociaal Domein de afgelopen jaren het voorbereidend werk voor de decentralisaties ter hand hebben genomen. Met het oog op de komende veranderingen zullen we samen eigenaar moeten blijven van het leer- en uitvoeringsproces in onze nieuwe taken.

Voor de VVD blijft ook daarbij de norm van kleiner en beter centraal staan. En we sturen bij indien nodig. Zuinig zijn op je ambtenaren is daarbij een must. Helaas ziet de VVD nog te vaak raadsleden hier die zich op de stoelen van de wethouder of de ambtenaren wanen.

Voor de VVD betekent 2015 daarom koers houden van verantwoord beleid dat, mede door de VVD, al jaren strak loopt. Daarom Voorzitter, gaat de VVD akkoord met de gepresenteerde begroting 2015.

 

2)   En nu… doorbijten. Want, Voorzitter, we zijn er nog niet. Dat gat van bijna 2 miljoen op de begroting moet nog dicht. Dat betekent dat we de pijn in één keer nemen en straks onze rust

 


pakken. Voor de VVD is een sluitende begroting voorwaarde bij welke beleidsinzet of wijziging dan ook. Geen dekking betekent geen doorgang.

Pas op 31/12/2015 weten we mogelijk hoe, het voelt om deze begroting, en het eerste jaar van decentralisaties, tot een goed einde te hebben gebracht. Daar waar andere vooral linkse partijen en ook D66 gerust onze inwoners verder willen belasten voor politiek opgelegde experimenten, kiest de VVD voor nu doorbijten en noodzakelijke rust en ruimte. Daarom is deze begroting helder, proactief en anticiperend.

Nu doorbijten en ‘vinger aan de pols’ betekent tijd om te luisteren naar, en te praten met, onze inwoners die met de decentralisaties geconfronteerd worden. Nu doorbijten betekent rust en ruimte om over verschillende opties voor de toekomst van bijvoorbeeld het zwembad na te kunnen denken. Nu doorbijten betekent ruimte voor elkaar in Heemstede en je als huiseigenaar geen zorgen hoeven te maken dat de OZB komend jaar meer dan de inflatie omhoog gaat.

Want voorzitter – en noemt u ons gerust financieel Calvinistisch - wij herhalen; bij verandering in beleid geldt voor de VVD ‘wie iets anders wil, moet iets anders laten’. Onze inwoners die keihard werken, of hebben gewerkt, voor hun eigen woning mogen niet extra belast worden middels een verkapte vermogensheffing als de OZB. Daarom Voorzitter, gaat de VVD akkoord met de gepresenteerde begroting 2015.

 

3)     Kwaliteit vóór kwantiteit Hoe we hier in Heemstede samenleven en samenwerken verandert. Participatie is daarin de nieuwe norm. De VVD onderschrijft volledig het principe van wederkerigheid; zowel werken als deelnemen aan de samenleving, moet lonen. Daarbij gaat de VVD uit van vrijheid en eigen kracht. Pas dan houden we ruimte voor andere noodzakelijke voorzieningen. Voor het komende jaar staan op de VVD prioriteitenlijst de ingezette decentralisaties op plaats 1, 2 en 3. Daarnaast is er ruimte voor de ontwikkeling en implementatie van de nieuwe Heemsteedse norm in participatie.

Maar, voor de VVD is participatie niet slechts enkele A-4tjes met bestuur-receptjes voor het betrekken van inwoners bij de keuze van een brug of klankbordgroepen bij complexe zorgveranderingen. Ook op het gebied van cultuur en in andere subsidievormen wordt participatie de nieuwe norm. En ook in de wijze waarop gemeente en inwoners samen voor een veilige buurt verantwoordelijk zijn. En dat zowel in het verkeer alsook thuis.

 

Daarom ziet de VVD ook vormen van overheidsparticipatie als een waardevolle bron van lokale bestuurlijke innovatie waarmee we een aantal gewenste voorzieningen in Heemstede op pijl kunnen houden. Want, als gebruikers geld neertellen, mogen - nee moeten - ze ook over de inhoud en kwaliteit van voorzieningen mee kunnen beslissen. Immers, wie betaalt, bepaalt. De VVD vraagt daarom aan de wethouder om juist overheidsparticipatie en wederkerigheid als onderliggende ontwerpprincipes voor de komende Cultuurnota te gebruiken. Dan geven we de publieke sfeer echt terug aan onze inwoners.

 

De casus van de Oude Kerk zou daarin een voorbeeld kunnen zijn. Als de Stichting Oude Kerk een bijna rond en proactief plan en dito begroting neerlegt dan kan de Heemsteedse politiek  voor het sluitstuk zorgen. Dát zijn nieuwe vormen van vraag gestuurde privaat-publieke samenwerking waar de VVD lokaal voor in wil staan. Graag horen wij van andere partijen hoe zij dit voorstel zien en of het mogelijk ruim ingezette budget van het Wilhelminaplein daar een oplossing biedt. De VVD is voorstander om dit initiatief met spoed (december) in de Commissie Ruimte op de agenda te zetten. Zo worden private initiatieven als ‘crowdfunding’ samen met overheidsparticipatie een nieuwe wederkerige basis voor kwalitatief, en, lokaal gegenereerd, gedragen en genoten, cultuur. Daarom Voorzitter, gaat de VVD - met vertrouwen in ons probleemoplossend vermogen - akkoord met de gepresenteerde begroting van 2015.

 

Samengevat; Voorzitter; onze lokale Heemsteedse dienstverlening wordt steeds beter. De VVD heeft respect voor deze gedegen en sluitende begroting. Deze is anticiperend en zorgvuldig en waarborgt rust en ruimte. Heemstede staat klaar voor de transitie en vangt risico’s op waar nodig. In deze rust hebben we tevens ruimte om effectief en innovatief beleid te ontwikkelen. Daarmee kunnen we gewenste voorzieningen teruggeven aan onze inwoners én deze gezamenlijk financieel draagbaar houden zonder te vrezen voor een verhoogde OZB.

Zo blijven onze inwoners, onze ambtenaren, het College en u en ik hier in de Raad, samenwerken aan een buitengewoon leefbaar, groen en veilig, én financieel robuust, Heemstede.