Tweede Bloemendaalse Veiligheidsavond, maandag 23 januari 2017.

De politie maakt onderscheid tussen zogenaamde ‘high impact delicten’, zoals woninginbraken en straatroof, overige delicten en incidenten. De high impact delicten heten zo omdat ze vaak een traumatische ervaring betekenen voor de slachtoffers. Iedereen die ooit geconfronteerd is met inbraak in zijn huis, weet hoe aangrijpend zo’n gebeurtenis is. Het goede nieuws is dat het aantal geregistreerde woninginbraken in de gemeente Bloemendaal is gedaald van 211 in het jaar 2012 tot 86 in 2016.Dat is natuurlijk een schrale troost voor wie in 2016 tot die 86 slachtoffers behoorde. Daarom besloot Annemieke Kwaaitaal uit Overveen zelf actie te ondernemen. Zij betrapte bij thuiskomst twee inbrekers, zette zelf nog de achtervolging in, maar moest die bij het eind van de straat opgeven. Zij besloot vorig jaar een WhatsApp-buurtgroep op te zetten. Annemieke: “Na mijn vervelende ervaring vond ik dat ik iets moet doen om andere mensen hetzelfde lot te besparen. De WhatsApp-buurtgroep bestaat nu uit 230 leden en ik weet dat ook de politie meeleest. Dat geeft een goed gevoel."


Ook lijkt het veiligheidsgevoel dat mensen ervaren niet in dezelfde mate te verbeteren als de misdaadcijfers. Mensen maken zich ongerust over internationaal terrorisme en over de politieke onzekerheid in de wereld, maar ook over de veiligheid in hun directe omgeving. In Aerdenhout leidde dat tot de oprichting van de Vereniging Veilig Bloemendaal, die ten doel heeft inwoners te betrekken en informeren over veiligheid in hun buurt. De vereniging doet dat middels een website en het organiseren van informatie-bijeenkomsten.

Om diverse initiatieven samen te brengen en meer bekendheid te geven, organiseert VVD Bloemendaal op maandag 23 januari de Tweede Bloemendaalse Veiligheidsavond in het gemeentehuis. Verschillende bewonersinitiatieven krijgen daar de gelegenheid middels een vijf-minuten-pitch zichzelf te introduceren. Speciale gast is de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. Hij zal spreken over veiligheidsgevoel versus werkelijke veiligheid. Iedereen is welkom. Inloop is van 19.45 tot 20.00 uur en inschrijven is niet nodig.