Algemene beschouwingen

Graag zou ik over drie dingen iets zeggen. Ten eerste iets over het rapportcijfer dat wij als gemeenteraad kregen van onze inwoners. Dat was een 4,7. Ten tweede iets over de vraag in hoeverre de VVD Bloemendaal, zoals laatst een krant bijna suggereerde, lijkt op de VVV Bloemendaal. Ten derde de vraag of Bloemendaal te duur is of dat het wat goedkoper mag.

Op basis van een recente enquête leek het alsof onze inwoners over alles in de gemeente tevreden zijn, behalve over hoe deze wordt bestuurd. Daar zit een zekere tegenstrijdigheid. Het lijkt vooral de algemene sfeer te zijn in onze vergaderingen en wellicht ook in de media – sociaal en minder sociaal – die mensen te denken geeft. Door lang te vergaderen over tegenstellingen – en met name over individuele gevallen – en door bij overeenkomst kort en bij hamerslag te besluiten, vergroten wij onze verschillen uit.

Wij maken ons zorgen over onze huidige burgemeester Bernt Schneiders. Vindt hij het wel leuk genoeg om te blijven? Wil hij in zijn volgende interview eens iets aardigs zeggen over onze gemeenteraad? Kan hij zijn werk combineren met zijn andere taken bij het VSB-fonds? Wij hopen van wel en dat hij binnenkort besluit onze burgemeester te willen blijven tot aan de verkiezingen in maart 2018.

Onze gemeente ligt er prachtig bij. Dat geldt niet alleen voor de huizen, tuinen en duinen. In Bloemendaal wordt bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk gedaan. Statushouders worden hartelijk ontvangen door Bloemendalers. Vrijwilligers, onder wie een raadslid van D66, helpen hen met winkelen en hun weg te vinden bij alle instanties. Zij tonen aan hoe goed de participatiemaatschappij kan werken.

Toch is juist duidelijkheid over ruimtelijke ordening iets waarvoor onze inwoners naar de politiek kijken en dus naar onze gemeenteraad. Hierbij is het nooit mogelijk iedereen tevreden te stellen. De een wil bouwen, anderen willen dat juist niet en een compromis is niet te vormen: het is ja of nee. Het is dit soort beslissingen, waarbij nooit iedereen tevreden kan worden gesteld, die het wezen van de politiek raken. Ze brengen ons ertoe ons af te vragen wat het algemeen belang is van Bloemendaal. En wat wij onze kiezers destijds, in 2014, hebben beloofd.

Voor de VVD is dit duidelijk. De VVD strijdt voor het behoud van het karakter van Bloemendaal. Daarbij hoort behoud van groen en dus geen extra bebouwing. En ook geen verdere splitsing en intensivering van bestaande bebouwing. Er is de afgelopen jaren al heel veel gebouwd. De nieuwbouw op de plaats van het voormalige gemeentehuis van Bennebroek was in mum van tijd verkocht en de nieuwe bewoners zullen nog dit jaar de sleutel ontvangen. Voor een aantal grote projecten is de ontwikkeling in gang gezet. Wat ons betreft is het nu dus pas op de plaats voor verdere ontwikkelingen.

Wij willen inwoners graag helpen betrokken te blijven bij hun buurt. Daarom introduceerden wij twee jaar geleden de Bouwradar. Mag ik daar hier even reclame voor maken? U kan zich op onze website aanmelden en ontvangt dan ons een email als bij u in de buurt een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Eigenlijk zou volgens ons de gemeente Bloemendaal deze dienst moeten aanbieden, maar dat blijkt duur. En wij vinden Bloemendaal al duur genoeg om in te wonen.

Want wij vinden Bloemendaal té duur en vinden dat het best wat goedkoper kan. Daarmee doelen we niet op de huizenprijzen. Die worden immers bepaald door vraag en aanbod. Maar de gemeentelijke dienstverlening, zeg maar de onroerendzaakbelasting en de verscheidene heffingen, is in Bloemendaal buitensporig duur.

Onze huizen zijn duur, maar er is weinig reden waarom een duur huis hogere kosten veroorzaakt voor de gemeente waarin het staat. Wellicht zijn de straten iets langer, met iets meer lantaarnpalen. Maar een grotere bibliotheek, grotere schoolgebouwen, meer ambtenaren en meer cultuursubsidie?

Als men belastingtarieven van gemeenten vergelijkt, lijkt het daarom redelijk om het bedrag per huishouden te vergelijken. Als absoluut bedrag en niet als percentage van de waarde van het huis. De praktijk is dat alleen in Laren en Wassenaar de absolute woonlasten hoger zijn. Is Bloemendaal té duur? Onze inwoners geven de gemeentelijke dienstverlening het rapportcijfer 8,2. We krijgen dus wel waar voor ons geld. Maar wat de VVD betreft mag Bloemendaal best wat goedkoper. Het is dus ook even pas op de plaats voor gymzalen, strandafgangen, rotondes en cultuursubsidies.



Martijn Bolkestein

fractievoorzitter VVD Bloemendaal