Reactie VVD op landgoederennota

Onze belangrijkste zorg is dat bijgebouwen zouden mogen worden veranderd in woonhuizen. Bijgebouwen, zoals schuren en stallen, mogen wat ons betreft zo groot zijn als nodig is om een landgoed te onderhouden. Paarden horen er natuurlijk bij. Maar er moeten wel harde garanties zijn dat die bijgebouwen hun functie blijven behouden. Anders is niet tegen te houden dat zij tot maximale proporties worden opgeblazen met als doel er vervolgens te gaan wonen. Landelijke wetgeving biedt bovendien steeds meer mogelijkheden om zulke nieuwe woonhuizen dan verder uit te breiden. Als wij middels functiewisseling een schuifpuzzeltje creëren, reken dan maar dat projectontwikkelaars en ambitieuze inwoners hiervan alle mogelijkheden zullen benutten.

Opvallend is dat juist landgoedeigenaars zelf vragen om een strikt beleid. Zij willen hun historische landgoed graag ook voor de toekomst behouden, maar vragen de gemeente solidariteit van de andere landgoedeigenaars te bewerkstelligen. De vraag naar wonen op landgoederen schommelt door de tijden. Maar als we in slechte tijden opsplitsing en verkaveling toestaan, zijn onze historische landgoederen voorgoed verloren.

We voelen ons gesterkt door de volgende observaties in de landgoederennota: “De tijd dat particulieren hun landgoederen verkochten aan instellingen lijkt achter ons te liggen. Er lijkt eerder sprake van een tegengestelde trend, waarbij rijke particulieren weer landgoederen kopen van natuurorganisaties, bedrijven en instellingen.”

Bovendien wordt over de behoefte aan splitsing van villa’s en landgoederen gesteld: “Er wordt daarom nauwelijks meer gebruik gemaakt van de splitsingsregeling. Wel wordt een enkele gesplitste villa weer opnieuw samengevoegd. [..] In de praktijk blijkt het lastig om verrommeling van gesplitste villapercelen tegen te gaan. In de bestemmingsplannen is bijvoorbeeld bepaald dat het oppervlak aan bijgebouwen niet mag toenemen, maar door het vergunningsvrij bouwen is dit niet te handhaven. Ook kan het beeld van het pand zelf worden aangetast als de ene eigenaar zijn woning beter onderhoudt dan de andere eigenaar. De gemeente heeft in de woonvisie vastgelegd dat het haar (boven)regionale functie als woonmilieu voor de bovenklasse graag wil handhaven. Het splitsen van villa’s kan de exclusiviteit van een villawijk aantasten.”

 Wij vinden dit nuttige observaties. De landgoederennota moet deze in expliciet beleid vertalen. Zo zijn we helder dat verdergaande opsplitsing en ook veranderen van bijgebouwen in woonhuizen niet mogelijk is.