Besturen is niet hetzelfde als oppositie voeren

Afgelopen donderdagavond bespraken we de recente door het onderzoeksbureau DTNP opgestelde Winkelvisie in de gemeenteraad. Al bij de aankondiging van een gezamenlijke motie van D66, VVD en CDA ontstond commotie. Om niet over de strekking van de motie te hoeven te debatteren trok HBB uiteindelijk haar wethouder Ates terug. HBB kende de inhoud van deze motie. Hierin wordt het college opgedragen door te pakken met de inpassing van een supermarkt en de uitbreiding van parkeermogelijkheden aan de Binnenweg.

HBB gaf hiermee aan dat deze - nog niet ingediende - motie voor hen niet acceptabel was. Daarmee legde HBB de gemaakte werkafspraken binnen de coalitie naast zich neer. Bij het aangaan van de coalitie waren we immers overeengekomen dat we als coalitiepartners zouden wachten op de conclusies van de genoemde Winkelvisie. Hierna zouden we elkaar op dit standpunt de ruimte geven. Deze werkafspraken waren juist gemaakt om te voorkomen dat de coalitie en het College op dit standpunt in een patstelling zouden komen.  

De Winkelvisie bevestigt dat wat eerdere onderzoeken ook al aantoonden. Om economisch gezond te blijven is het noodzakelijk dat de politiek meer mogelijkheid voor dagelijkse boodschappen én uitbreiding van de parkeercapaciteit aan de Binnenweg faciliteert en daarmee realiseert. Ook vragen bereikbaarheid en veiligheid om acties. Wederom onderstreept een meerderheid van de raad de Winkelvisie.

De verantwoordelijke HBB wethouder Ates ontwikkelde geen concrete oplossingen voor de noodzaak van meer dagelijkse boodschappen. Zeker, er waren gesprekken met betrokken partijen over inpassing van de supermarkt. Maar de belangen van de ondertussen verdeelde omwonenden bleven voor HBB de enige belangrijke. Voor parkeeroplossingen werden krampachtige en onlogische plannen voorgesteld. Bijvoorbeeld parkeren op het Julianaplein of een hoog bovengronds parkeerdek op de parkeerplaats aan de Eikenlaan. De belangen van vele andere Heemstedenaren én de economische levensvatbaarheid van het centrum van Heemstede vielen hiermee buiten het vizier van de verantwoordelijke collegepartij HBB.

Vanaf eind vorig jaar zijn binnen de coalitie de mogelijkheden besproken om samen het dilemma van HBB op te lossen. Het was immers HBB’s eigen wethouder die nu aan de knoppen zat, sterker nog, moest zitten. De VVD fractie laat zich niet gijzelen door een coalitiepartner die haar bestuurlijke verantwoordelijkheid niet nakomt. We waren het notabene overeengekomen bij het aangaan van de coalitie. Daarom stelden we samen met D66 en CDA een motie op.

Als je aan het stuur zit hoor je te besturen en als je dat niet kan of wil dan moet je opstappen. Die conclusie trok HBB. De VVD heeft hier begrip voor en de teruggetreden wethouder Ates verwoordde het uitstekend: ik treed terug om ruimte te geven aan nieuwe politieke verhoudingen.

Goed nieuws is dat het resterende college met onze VVD wethouder Heleen Hooij en de CDA wethouder Christa Kuipers voorlopig demissionair doorgaat totdat een nieuw college is geformeerd. Ook de VVD is bezig de nieuwe politieke verhoudingen te inventariseren.

Eveline Stam, Fractievoorzitter VVD Heemstede