Versnelde opvang van statushouders in Bloemendaal (voormalig klooster Euphrasia)

In de commissievergadering van november 2015 heeft de VVD fractie een aantal belangrijke kaders meegegeven aan het college van burgemeester en wethouders. De op te vangen groep moet passend zijn voor onze gemeente, de huisvesting moet passend zijn voor deze mensen, de veiligheid moet gewaarborgd kunnen worden, er moet sprake kunnen zijn van een kansrijke integratie en moet passen binnen bestaande budgetten. Het college heeft deze uitgangspunten onverkort overgenomen.

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan noodopvang van vluchtelingen. Wel zag het college binnen de gestelde kaders mogelijkheden voor de versnelde opvang van mensen met een verblijfsvergunning (statushouders), de zogenaamde ‘nieuwe Nederlanders’. Statushouders in Nederland worden gekoppeld aan alle gemeenten.

Elke gemeente krijgt hiermee de verplichting het toegewezen aantal mensen op te vangen. De verwachting voor de gemeente Bloemendaal in 2016 is een verplicht aantal van ca. 60 personen. Een versnelde opvang betekent dat de gemeente Bloemendaal vooruit gaat lopen op het verplichte aantal van dit jaar. Hiermee kan versneld ruimte gecreëerd worden in de asielzoekerscentra voor andere vluchtelingen die nu in noodopvang zitten. 

Na een gemeente brede inventarisatie van een groot aantal leegstaande gebouwen zijn slechts twee concrete locaties naar voren gekomen  en nader onderzocht. In Bennebroek waren dat enkele gebouwen op het GGZ Ingeest terrein en in Bloemendaal enkele gebouwen van het voormalige klooster Euphrasia. In januari 2016 besloot de eigenaar van GGZ Ingeest de gebouwen niet langer beschikbaar te willen stellen. Hiermee bleef het voormalige klooster aan de Dennenweg in Bloemendaal als enige concrete mogelijkheid over.

Om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren aan de huidige maatschappelijke nood wil de gemeente Bloemendaal  de gebouwen op landgoed Dennenheuvel zoveel mogelijk optimaal benutten. Er zullen geleidelijk tot maximaal 110 statushouders gedurende maximaal 3 jaar gehuisvest worden. Vanaf 1 april 2016 zal de eerste groep van ca. 24 personen een plek kunnen krijgen.

In de commissie Samenleving van 16 maart werden deze plannen van het college voor de versnelde opvang van de ‘nieuwe Bloemendalers’ op de locatie Dennenheuvel/Euphrasia besproken. Er waren maar liefst 13 insprekers, zowel voor- als tegenstanders van het plan kwamen aan het woord.

De VVD heeft de plannen getoetst aan de kaders die wij in november vorig jaar meegaven. Wij concluderen dat het college zich daaraan gehouden heeft. Daarnaast hebben wij onze waardering uitgesproken voor de enorme inspanningen die de gemeente, stakeholders en insprekers zich getroost hebben de plannen te optimaliseren. Tenslotte bedankten wij de zusters van de Goede Herder voor het belangeloos beschikbaar stellen van het voormalige klooster ten behoeve van de (versnelde) opvang van statushouders.

Dit betekent niet dat wij het college niet kritisch zullen blijven volgen. De opvang in het voormalige klooster Euphrasia zal maandelijks op de agenda van de commissie Samenleving blijven staan. Wij verwachten maandelijks een heldere update en zullen bijsturen waar nodig om de opvang voor statushouders zo kansrijk mogelijk te houden met zoveel mogelijk draagvlak in onze samenleving.

Onze eerste prioriteit ligt bij de veiligheid voor de nieuwe bewoners, de bewoners in de omgeving van de opvanglocatie en de schoolkinderen van de naastgelegen St. Theresiaschool. Daarnaast blijven wij alert op een kansrijke samenstelling van de groep, de wijze van integratie en alle financiële aspecten die een rol spelen.   

Bekendheid geeft veiligheid. Wij hebben het college opgeroepen te investeren in een kennismaking tussen de ´nieuwe Bloemendalers´ en onze inwoners, schoolkinderen, ouders, etc. Er staan grote groepen vrijwilligers gereed om hun bijdrage te leveren. Laten wij er vooral samen een succes van maken!